Exportkontrollföreningen firar 25-års jubileum och därav inleddes årets Swedish Update med att Torbjörn Spector gjorde en återblick kring föreningens historia.
Ordförande, Annette Eriksson, föredrog föreningens aktuella aktiviteter såsom utbildningsprogram, Swedish Update och grundutbildning för krigsmaterielleverantörer. Föreningen har varit inbjuden till att tala hos SAFERWORLD, omskrivits i WorldECR samt har Sveriges Exportkontrollförening agerar remissinstans för exportkontrollfrågor.
Per-Arne Mattsson, styrelsemedlem tillika rektor för vårt utbildningsprogram föredrog höstens samt 2020 års utbildningar. Utbildningsprogrammet finns att hitta på föreningens hemsida: www.exportkontrollforeningen.se
Nyheter inom ISP
ISP, Carl Johan Wieslander, vikarierande Generaldirektör
ISP:s föredragning omfattade nyheter inom ISP, det politiska läget, Exportkontrollrådet samt det internationella perspektivet. ISP har fått utökade ansvarsområden och det ställs allt högre krav på politiska och juridiska bedömningar. Antal anställda hos myndigheten har därför utökats och man har gått från ca 20 personer till knappa 40.
Ny Generaldirektör för ISP ska fortfarande utses, ny militärsakkunnig kommer att anställas samt fler handläggare ska tillkomma. IT & säkerhetsskydd är en ny grupp på ISP, då dessa frågor blir alltmer viktiga.
ISP, Karl Evertsson, chef Krigsmaterielgruppen
Krigsmaterialgruppen presenterades och uppmaningen är att man kan vända sig direkt till dem för förfrågningar. På www.isp.se kan man se gruppindelningen.
Exportkontrollrådets (EKR) syfte är att ge ISP politisk rådgivning medans Generaldirektören på ISP är beslutsfattare. En nyhet inom Exportkontrollrådet är att varje parti har utsett en suppleant.
Riksrevisionsverkets revision och KEX-utredningen resulterade i att ISP i högre uträckning behöver informationsunderlag från diverse departement, ambassader m.fl. för att efterleva den politik Sverige driver.
Översynen av EU:s PDA-förordning
Paul Beijer, Ambassadör UD
Paul Beijer representerar Sverige i PDA förhandlingarna i Bryssel. Det har varit en långtgående process och fortfarande är det osäkert när slutligt beslut kommer att fattas. Innehållet i förslaget som ligger är bland annat fler generella tillstånd som syftar till att göra det enklare att genomföra okontroversiella utförslar. Man vill även införa en ny kontroll avseende cyber security och omformulerad catch-all princip.
EU:s föreslagna förordning kring utländska direktinvesteringar
Carolina Dackö, Advokat & Partner Mannheimer Swartling
EU har föreslagit en ny reglering vad gäller utländska investeringar i EU bolag. . Kina har varit katalysatorn för att få regelverket på plats. Bolag inom EU som hanterar PDA produkter kommer att falla in under detta regelverk. Dialog pågår kring omfattningen i regelverket och hur implementering ska ske.
Säkerhetsläget i Sverige
Säkerhetspolisen (SÄPO)
Säkerhetspolisen verkar inom olika verksamhetsområden. Några av dem är kontraspionage, säkerhetsskydd, personskydd kontra-terror, författningsskydd och icke spridning.
SÄPO gör många företagsbesök, både proaktiva och även reaktiva. De har ett nära samarbete med myndigheter såsom ISP, Tullverket, FRA, FOI, MUST samt internationell samverkan.
US Export Controls and Sanctions Enforcement from a non-US Company perspective
Matthew Bell, Forensic & Litigation Consulting
US extra-territorial regulations are complex and may effect companies dealing with US products and US Persons. A non-US company, that even do not have a US branch, may still have to comply with US re-export regulations. The restrictions are hard to implement and requires extensive competence to understand the requirements.
Matthew explained the differences between primary and secondary sanctions and the concept of DeMinimis rules.
Omvärldsbevakning
Christer Ahlström, Direktör, Utrikespolitiska Institutet
Utrikespolitiska Institutet (UI) grundades 1938 under mellankrigsperioden och har som uppgift att främja intresset för utrikespolitiska frågor i Sverige. All forskning är baserat på öppna källor. UI arbetar bland annat med policyanalyser och förser UD med analyser vid behov. UI har även en omfattande programverksamhet som bl.a omfattar Europa, Ryssland och Mellanöstern.
EU sanktioner och FN:s Säkerhetsråd
Josefin Simonsson Brodén, Sanktionssambordnare, Enheten för Europeisk säkerhetspolitik
EU har sammanställt en sk. Sanctions Map som sammanfattar alla EU och FN sanktioner. www.sanctionsmap.eu/#/main
Det finns olika typer av santioner som innefattar exempelvis terrorism, kemvapen, cyberattacker samt kränkningar av mänskliga rättigheter.
Trenden är att antalet sanktionsregimer ökar mer än vad som avvecklas. Flertalet av de EU sanktioner som antagits på senare år är riktade sanktioner för att uppfylla ett specifikt syfte.
UDs arbete är att noga granska vad som händer i ett land, särskilda förändringar som kan göra det lämpligt att utöka eller dra tillbaka sanktioner. Sanktionen måste vara i linje med utrikes och säkerhetspolitiken mot staten.
EU ICP Guideline – vad innebär den i praktiken
Olof König, Baker McKenzie
ICP har framtagits för att stötta exportörer att identifiera, hantera och mildra risker i sitt compliance program och det ska även vara ett stöd för medlemsstaternas myndigheter. ICP innehåller 7 huvudkomponenter.
Första steget är riskbedömning för att fastställa företagets riskprofil. Det måste finnas förutsättningar, pengar och tid att kunna lägga fokus. Man förväntas ha efterlevnadsåtagande på högsta ledningsnivå samtidigt som det är viktigt med tydlig och regelbunden information till anställda. Det är viktigt med en organisationsstruktur och att man har tillräckligt med personal som har rätt kompetens. Samt back-up funktioner. Man måste göra en transaktionsbedömning för att säkerställa licenskrav eller omfattning av eventuella sanktioner.
Revisionsfunktion och korrigerande åtgärder är viktiga aspekter. Hantering av dokumentation så man har god spårbarhet måste finnas på plats. Interna processer och rutiner som omfattar fysisk säkerhet för att förhindra otillåten tillgång till produkter är av vikt.
Hur fungerar EU
Anders Edholm, Svenskt Näringsliv, Bryssel
EU parlamentet har formas med nya ledamöter och 60% av de drygt 750 ledamöterna är nya
Parlamentet har en ny ordförande med nya prioriteringar;
a) Miljö och klimat: En lag om klimatneutralitet 2050 ska det bli. ”A European Green Deal”.
b) Ekonomi och näringsliv: Bla ny SME strategi. Ökat inflytande för Europaparlamentet (EP) i ekonomiska frågor.
c) Sociala dimensioner.
d) Utrikesfrågor och handel. Begreppet ”Fair Trade” nämns, men det är ännu oklart vad det betyder, eventuellt miljö och arbetsmiljöfrågor mm.
Länder som eventuellt kommer med i EU inom 5 år är Albanien och Nya Makedonien.
Några av utmaningarna är BREXIT. Kina-ambitioner, deras intresse att hantera uppfinningar, investeringar, offentliga upphandlingar, relationer mm. Polen/Ungern -demokrati, valet i Polen och Österrike. Flyktingpolitiken – Turkiet och Grekland
Politik och säkerhet i vår omvärld
Eva Elmsäter, Journalist
Eva belyser att det är mycket som pågår i vår omvärld just nu. Det är mycket som kretsar kring Donald Trump. Fokus på relationer mellan USA och Iran samt Saudiarabien. Handelskriget mellan USA och Kina samt vad som kommer att ske i avseende BREXIT.